Historiallisessa rakennuksessa, vanhassa urkutehtaassa asuu perhe johon kuuluu äiti Kaisa, 15-vuotias Miisa, 18-vuotias Santeri ja seniorikoira Prada. Perhe päätyi alunperin Kangasalle edullisemman talon perässä 15 vuotta sitten. Urkutehtaaseen perhe muutti asumaan pariskunnan eron jälkeen. Kun ero tuli, ei Kaisalla käynyt mielessäkään että he muuttaisivat Kangasalta pois: “Täällä oli lasten koulut ja kaverit, ja tutut vanhemmat, ja muutenkin hyvä olla. Ei tullut mieleenkään lähteä muualle”. Vanhassa urkutehtaassa oli siihen aikaan useampi asunto vapaana. Perhe päätyi kaksikerroksiseen asuntoon monipuolisten ja muunneltavien tilojen vuoksi. 
Perheen kokemusten mukaan Kangasalla palvelut toimivat hyvin ja muutenkin kaikki on lähellä: “Tästä urkutehtaalta pääsee kävellen kauppaan, Kangasala-taloon, taidemuseoon ja R-Kioskille hakemaan paketit. Hammaslääkäriin ja terveyskeskukseen saa aikoja. Palvelut on ihan vieressä, samoin upeat ulkoilumaastot Kirkkoharjulla ja Kirkkojärven luontopolulla. Kaupunki on tehnyt hienot talviulkoilureitit- ja oppaat!” Kun perheeseen saapuu vieraita, heitä käytetään näkötornissa. Kirkkoharjun kahvila saa myös kiitosta. 
15 vuoden aikana Kangasalta on löytyneet kodin ja palveluiden lisäksi myös yhteisö ja ystäviä. “Alussa sitä kävi aina töissä Tampereella ja nukkumassa Kangasalla. Sitten kun alkoi tutustumaan porukoihin yhdistystoiminnan, yrittäjien ja lasten kautta, alkoi itsekin kotiutumaan tänne paremmin. Se on ollut aika merkittävä tekijä kotiutumisessa. Suosittelen osallistumaan rohkeasti paikkakunnan toimintoihin ja tapahtumiin. Mene mukaan porukkaan, ihmiset on täällä kauhean kivoja”, Kaisa kannustaa. 
Pikkolan koulun 8. luokkaa käyvä Miisa viettää vapaa-aikaansa usein kotona tai ystäviensä kanssa: “Mä chillailen aika paljon mun huoneessa ja nukun paljon, oon kavereiden kanssa ja tykkään käydä salilla. Joka toinen viikonloppu ollaan Santerin kanssa meidän isällä Naantalissa”. 
Kiinteistöpäällikkönä työskentelvä Kaisa viihtyy ulkoilemassa Kirkkoharjulla Prada-koiran kanssa ja töiden jälkeen tulee käytyä hiit-treeneissä. Vapaa-aika kuluu arjen pyöritykseen. Välillä pelataan yhdessä kortti- ja lautapelejä tai laitetaan ruokaa. “Miisan kanssa harrastettiin ennen yhdessä Malm Areenalla nyrkkeilyä ja boot campia. Välillä käyn treenaamassa harjulla ulkokuntosalissa tai Sorolanportaissa. Ollaan aika kotikeskeisiä ihmisiä. Koulu ja työ vie suuren osan arjesta niin ei tykätä tunkea liikaa ohjelmaa vapaapäiviin, mutta liikuntaa mahtuu aina arkeen.” 
Kangasalta löytyy nuorillekin tekemistä. “Täällä on ainakin kolme nuorisotilaa missä on yleensä on aika paljon ihmisiä. Koulujen pihat on kanssa sellaisia missä porukka viihtyy, kun niissä on paljon kaikkea”, Miisa vinkkaa. Perheen nuoret käyvät myös Sappeessa laskettelemassa ja Santeri harrastaa joukkuelajeja. 
Kiitosta Kangasala saa hyvistä kulkuyhteyksistä, julkisilla pääsee töihin ja kouluun. Myös perheen nuorten mielestä Kangasala on hyvä paikka asua, ehkä jopa paras paikka. Kaisa pohtii, että Kangasalla on helppo olla ja elää: “Yllättävää täällä oli se, että kun täältä välillä ihmiset muuttavat muualle opiskelemaan tai töiden perässä, niin jossain kohtaa ne aina tulee kuitenkin takaisin. Sen verran hyvä mesta tämä on.” 
Nyt on aika haaveilla. Mitä perhe kaipaa Kangasalle, millainen olisi unelmien Kangasala 10 vuoden päästä? “Keskustassa olisi palveluita ja se olisi kaupunkimainen, elävä ja viihtyisä. Nyt tämä tuleva K-Kaupan laajennus on tervetullut.” Kaisa pohtii. Miisa kaipaa keskustaan kauppoja: “Olis kiva jos täällä olis enemmän kauppoja. Joku pieni kauppakeskus jossa olis pari vaatekauppaa ja mäkki olis ihan parasta!” 
Miisa suosittelee Kangasalle muuttoa: “Tää on sellainen sopivan pieni ja selkeä alue. Jos tykkään hevosista niin täällä on hevostalleja ja tosi paljon harrastusmahdollisuuksia. Voi halutessaan asua syrjemmässä tai lähellä keskustaa. En mä ainakaan keksi mitään huonoa puolta täältä.” 
Kaisa täydentää: “Kangasalla on helppo olla ja elää. Kaikki on sopivassa mittakaavassa, kaikki on hyvin ulottuvilla. Kangasala on monipuolinen, ja täällä on monessa touhussa järkeä. Täällä on myös sopivan kokoisia kouluja.” 
Tällainen on Kaisan ja Miisan Kangasala, meidän Kangasala.
Back to Top