Sveitsiläisessä kaupunkikodissa alkoi kytemään ajatus paluumuutosta Suomeen, olihan perhe ollut jo 5 vuotta ulkomailla. Päivi, Nikolaos ja Matilda kaipasivat Suomea ja läheisiään. 
Kaipaus muuttui todeksi, kun perheen isä Nikolaos onnistui siirtämään työtehtävänsä sveitsiläisessä IT-alan yrityksessä kokonaan etätyöksi. Niin alkoi uuden kodin metsästys Suomesta, tähtäimenä Pirkanmaan alue. “Emme olleet varsinaisesti juuri Kangasalta kotia etsineet, mutta kriteereihin sopiva koti löytyi täältä. Kaunis, uusi paritalo kivenheiton päässä keskustasta, kävelymatkan päästä palveluista”, Päivi kertoo. Toista autoa ei haluttu hankkia, mutta kerrostaloasumisen jälkeen oma pieni piha houkutteli. Kangasalta löytynyt koti täytti perheen tarpeet ja toiveet. “Ei meillä ollut ennestään sidettä Kangasalaan. Yleinen kuva Kangasalasta oli kuitenkin positiivinen. Päivi on kotoisin Valkeakoskelta, joten hänelle Kangasala ei tuntunut niin vieraalta”, Nikolaos lisää. 
Päätös oli tehty. Päivi siirsi katseensa kohti Suomen työmarkkinoita. Kuin tilauksesta Päivi kuuli keskustassa sijaitsevan Kangasala-talon avoimesta työpaikasta, joka herätti kiinnostuksen; kulttuuritaloon haettiin viestintä- ja markkinointipäällikköä. Hän päätti hakea, ja kaikkien iloksi hänet valittiin työhön. Perheen 3-vuotiaalle Matildalle löytyi hoitopaikka kodin lähettyviltä. Koko paketti oli kasassa, joten oli aika pakata tavarat autoon ja ottaa suunnaksi Kangasala, Finland. 
“Muutimme kahdestaan Sveitsiin töiden perässä, ja palasimme takaisin Suomeen tuliaisen kera, kolmistaan”, Nikolaos tiivistää. 
Päivin, Nikolaoksen ja Matildan vapaa-aika koostuu yhdessä ulkoilusta, puistoilusta, ruoanlaitosta ja rennosta yhdessäolosta. “Nyt kun olemme viimein Suomessa ja lähellä Matildan isovanhempia ja muita läheisiä, pyrimme näkemään heitä usein ja viettämään rauhassa aikaa yhdessä”, Päivi kertoo. Perheen arvoissa korostuu kiireetön yhdessäolo ja tekeminen. Pyöräretket perheen kesken, ulkoilu harjulla, kirjastovierailu ja uimahalli ovat tulleet tutuiksi. Kodin pihalla avautuu näkymä hyvin hoidettuun ja uudenkarheaan leikkipuistoon josta löytyy aina leikkikavereita, joten sen suurempia sirkushuveja ei tarvitse keksiä että Matilda viihtyy. Toisaalta, Matilda nauttii käydä taidemuseoissa ja lastenkonserteissa, joihin vanhemmat lähtevät enemmän kuin mielellään. 
Päivi ja Nikolaos muistavat nauttia lapsiarjen lomassa ystäviensä seurasta ja kulttuurielämyksistä. Omaa aikaa osataan myös varjella: “Kiireisen arjen keskellä oman ajan ottaminen on tärkeää. Me tykätään elokuvista, mutta harvoin päästään kahdestaan elokuviin. Ollaan Nikolaoksen kanssa kehitetty taktiikka; käydään tuossa naapurissa K-Kinossa elokuvissa eri aikaan, toinen käy tiistaina ja toinen torstaina, ja perjantaina sitten keskustellaan leffasta”, Päivi paljastaa vinkkinsä. 
Pariskunnalle kulttuuri on lähellä sydäntä ja Kangasala-talolle satelee kiitosta kuin yhdestä suusta: “Kangasala-talo on ihan huippu. On iso etu, kun omalla paikkakunnalla on joku paikka, missä on konsertteja ja taidenäyttelyitä. Jazz-keikalta voi kävellä kotiin, miten hieno juttu se on! Me oltiin erityisen innoissamme lähikulttuuritarjonnasta kun päädyttiin muuttamaan tänne.” 
Kangasalla pariskuntaa on yllättänyt tietynlainen omaleimaisuus: “Kangasalla on oma henki, oma historia ja oma tulevaisuus. Hirveän vahvasti halutaan kehittää ja viedä eteenpäin. Se on hieno juttu”, he pohtivat. Molemmat ovat sitä mieltä, että vuosi on tehnyt tehtävänsä ja tänne on kotiuduttu. Naapureihin on tutustuttu, työkaverit on kivoja, oma yhteisö on löytynyt ja solahdettu sekaan. Myös Matilda on löytänyt ystäviä ja viihtyy päiväkodissa. “Mä tykkään keinua”, Matilda kertoo. Ensimmäisen vuoden aikana Nikolaokselle ja Päiville on käynyt selväksi, että Kangasalla panostetaan tulevaisuuteen. “Täällä on ihana eteenpäin menevä draivi, terve itsetunto. Kangasalla on paljon ihmisiä jotka saa hyviä, uusia ideoita ja toteuttaa niitä. Täällä on hyvä fiilis”, Päivi kertoo ilahtuneena. 
Pariskunta aavistelee, että tulevaisuudessa Kangasalla kaupunkimaisuus lisääntyy edelleen. “Kenties 10 vuoden kuluttua täällä on jo ratikka tai junaliikenne Tampereelle ottanut harppauksen. Me ollaan vahvasti Tampereen kyljessä ja kasvussa mukana. Kangasala ei ole, eikä tule olemaan nukkumalähiö”, Nikolaos pohtii. Omia vetovoimatekijöitä tulee olemaan tulevaisuudessa myös laajemmat palvelut, esimerkiksi enemmän ravintola- ja luontoelämyksiä. Päivi uskoo, että omaleimaisuus säilyy tulevaisuudessakin niin kauan kuin täällä on ihmisiä ideoiden takana. “Myös maaseutu tulee olemaan tulevaisuudessakin vahva osa Kangasalaa. Luonto pysyy ennallaan, sitä arvostetaan ja täällä tuotetaan yhä vastuullisemmin palveluita”, he toivovat yhdessä.
“Kangasala on hieno paikka asua. Täällä on kulttuuria, ruokaa, upeaa luontoa, hyvä henki, paljon pieniä ja suuria hienoja juttuja. Me usein suositellaan ystäville Kangasalaa niin vierailukohteeksi kuin myös kotipaikkakunnaksi. Tuodaan usein kavereita tänne konsertteihin, tapahtumiin ja syömään. Tähän asti se on toiminut hyvin.” 
Tällainen on Päivin, Nikolaoksen ja Matildan Kangasala, meidän Kangasala.
Back to Top