Keskellä kauneinta maaseutua, Raikkua, asustaa kolmannen polven maatalousyrittäjä Riku. Riku on onnellinen mies; hänellä on uusi kanala, hienosti rokkaava country festivaali ja Tuula, jonka kanssa jakaa kaikkea tätä. 
Riku on paljasjalkainen raikkulainen: “Olen syntynyt täällä Raikussa ja asunut täällä käytännössä koko ikäni poislukien opiskelu- ja armeijavuodet. Vaikka olin kymmenisen vuotta poissa, niin Raikku oli koko ajan semmoinen kiintopiste, aina mielessä.” 
Hän osti aikanaan vanhemmiltaan maatilan yritystoiminnan ja jatkoi tilallisena heidän jalanjäljissään. Matkan varrella toiminta on saanut uusia kulmia ja eteenpäin on menty. Bändihommien kautta maatilalle rakentui vuosien aikana iso festivaali; Raikku rokkaa ja rakastaa, eli tuttavallisemmin R3 -festivaali. Tapahtuma sai alkunsa Peltolan tilan mansikan satokauden päättäjäisistä, joissa Riku esiintyi Still-bändinsä kanssa mansikkapuodissa. Sittemmin country- ja rockmusiikkifestivaali on laajentunut suureksi kokonaisuudeksi, joka viime vuonna loppuunmyytynä veti sisään tuhansia ihmisiä läheltä ja kaukaa. Viime kesänä lavalla nähtiin mm. J. Karjalainen ja Anssi Kela. Palvelupolku oli suunniteltu pieniä yksityiskohtia myöten eheäksi ja asiakasta palvelevaksi kokonaisuudeksi. “Meille Rikun kanssa on yhteistä se, että tykätään hioa visuaalisuutta. Ilme ja kokonaisuus on meille tärkeää, halutaan  luoda kävijöille katseltavaa ja ihmeteltävää alueelle”, Tuula kertoo. 
Festivaalia suunnitellaan ja rakennetaan omien päivätöiden ohessa, huolella ja rakkaudella kehittäen. Se vie aikaa, joten tapahtumatuotannon suunnittelutyö on osittain sulautunut arkeen mukaan: “Suunnittelutyötä tulee paljon tehtyä arjessa samalla kotitöitä tehden, ruoanlaiton lomassa tai kesällä grillatessa terassilla”. 
Tilan pihapiiristä löytyy airbnb-käyttöön remontoitu rakennus. Vuokraustoiminta alkoi tavlella ja on lähtenyt hienosti käyntiin, majoittujia on riittänyt niin Suomesta kuin ulkomailta. Arkeen kuuluu siis nykyään myös majoitustilojen huolto ja vuokralaisten palveleminen. Pyykkikone pyörii tasaiseen tahtiin. 
Pariskunnalla on yhteinen intohimo; matkustelu. “Joka vuosi tulee käytyä Amerikassa vähintään kerran, joskus jopa kolme. Suomessa kotimaanmatkailu on iso osa meidän yhteistä elämää. Auto starttaa pihasta aika usein, matkustetaan “Ramilla” eli RAM-autolla aina kun voidaan. Maatilallisena elämänrytmi pyörii aikalailla satokausien ja tilan oman rytmin mukaan”, he kertovat. 
Tuula saapui aikanaan Kangasalle talon perässä ja asettui aloilleen tänne lasten kanssa. Hän tiesi jo nuorena, että hänestä tulee toimittaja – ja niin tuli: “Viimeinen toimittajan työni oli Kangasalan Sanomissa päätoimittajana. Viihdyin toimittajan työssä hyvin 25 vuotta kunnes mä keksin, että nyt haluan jotain muuta.” Tuula siirtyi Taito Pirkanmaalle toiminnanjohtajaksi. Taito on käsityöalan järjestö. Tuula puhuu omien sanojensa mukaan käsityötä. Pari vuotta sitten Tuulan ja Rikun tiet kohtasivat. Yhteinen elämä tuntuu hyvältä. “Oon maalaistyttö niin mun oli helppo tulla tänne ja ymmärtää toisen elinkeinoa. Ymmärtää mitä Riku tekee, ja miksi sen pitää ajoittain viikolla herätä joka yö valvomaan kun on kanojen lähdön aika. Ymmärrän sitä työtä ja elämää”, Tuula kuvailee. 
Tuula ja Riku viettävät vapaa-aikaansa kahden asunnon välillä, joten silloin kun yhteistä aikaa on, sitä osataan arvostaa ja vaalia. Ne parhaat yhteiset hetket ovat usein tuiki tavallisia arjen hetkiä, kuten saunomista ja ruoanlaittoa yhdessä. “Ollaan koettu täällä Raikussa suorastaan taianomaisia hetkiä. Vietettiin ensimmäistä yhteistä juhannusta täällä ja aamuyöllä soudettiin veneellä kotiin ystävien luota järven toiselta puolelta. Valo oli uskomaton ja mietin onko tämä edes todellistakaan. Kyllä tässä paikassa on jotain erityistä”, Tuula muistelee Rikun kanssa. 
Merkityksellisen arjen lisäksi Kangasalla heitä viehättää käytännöllisyys. “Täältä pääsee moneen suuntaan helposti. Kangasala kehittyy ja on paljon omaleimaisempi kuin vaikkapa Nokia”, Riku pohtii. Rikua yllättää myös kauneus: “Mulla jäänyt mieleen muutamat veneretket, kun on katsellut Kangasalaa järveltä päin. Kuinka kaunis tämä kunta onkaan vesistöistä käsin katsottuna. Se on ihan kuin Huckleberry Finnin seikkailut!” 
Tuula on toimittajana päässyt näkemään Kangasalaa laajasti sisältä päin: “Täällä on paljon kätkettyjä helmiä, kuten kartanoita jotka on täynnä tarinoita. Kangasalan identiteetti rakentuu näistäkin asioista. Identiteetti täällä on vahva ja yksi vetovoimatekijöistä.” 
Riku toivoo, että kymmenen vuoden kuluttua Kangasala olisi hyvinvoiva ja aktiivinen kaupunki, jossa myös tapahtumajärjestäjiä tuettaisiin. “Tapahtumat on osa kaupunki-imagoa ja luovat kaupungista houkuttelevan. Tulevaisuudessa maailmassa on rauha ja asiat on taas hyvin myös talouden tiimoilta”, Riku toivoo. “Kangasalla on hyvin kulttuuritarjontaa, henkistä pääomaa. Kangasala-talo on tosi vetovoimainen tekijä täällä, samoin runsas tapahtumatarjonta. Nyt kun keskustan rakennushankkeet toteutuu, niin taso taas nousee”, he luettelevat. 
Molemmat ovat sitä mieltä, että luonto- ja pyöräreitit, sekä uinti- ja kalastusmahdollisuudet voisi paketoida ja tuotteistaa helpompaan muotoon. Luonto on Kangasalan yksi tärkeimmistä valttikorteista. “Me Rikun kanssa puhutaan paljon siitä miten me matkustetaan, lähdetään täältä pois. Lähdetään lentokentälle, kierretään Suomessa taikka mennään Tampereelle töihin. Mutta oleellisintahan on se, että sitä haluaa palata takaisin. Joka ikinen kerta”, Tuula tiivistää. 
Tällainen on Tuulan ja Rikun Kangasala, meidän Kangasala.
Back to Top