Liuksialassa 20 vuotta asuneen Merjan perheeseen kuuluu puoliso Ilkka, kolme aikuista lasta jotka elävät jo omillaan, sekä kaksi koiraa ja kissa. Pariskunta on viihtynyt Liuksialassa hyvin: “Täällä on rauhallista ja kaunista. Mulle tärkeä Roineen ranta on ihan kivenheiton päässä. Vietän siellä paljon aikaa lintuja tutkien ja ihmetellen.” 
Merja on tehnyt 30 vuotisen uran taideteollisena suunnittelijana. Matkan varrella hän on tehnyt monenlaisia suunnitteluprojekteja ja suunnitellut lukemattomia kankaita ja kuoseja, hänen suunnittelun lähtökohta on aina ollut vahvasti suomalainen luonto: “Kaikki kuosit ja kuviot mitä oon tehnyt on saanut inspiraation luonnosta. Luonto on aina lapsesta alkaen kiehtonut mua. Matkan varrella mukaan on tullut luonnonsuojelutyö tärkeäksi osaksi niin työtä kuin muutakin elämää.” 
Myös harrastukset liittyvät vahvasti luontoon: “Me ollaan aina perheenä ja pariskuntana retkeilty paljon. Mun ja Ilkan intohimona on kiertää kaikki Suomen kansallispuistot, joista on nyt 3/4 kierretty. Nyt olen innostunut linnuista, se harrastus vie helposti mukanaan.” 
Puoliso Ilkka työskentelee elokuva-alalla, ja sitä kautta pariskunnan yhteisenä harrastuksena on elokuvien ja sarjojen katselu. Ystäväpariskuntien kanssa tulee vietettyä aikaa erilaisten saksalaisten noppapelien parissa. Merja on monelle tuttu myös partiosta, hän on vetänyt partiota Harjun Pojissa yli 10 vuotta. Kangasalan Naisvoimistelijoiden toiminnassakin hän on ollut mukana jo 20 vuotta. Luonnossa liikkuvalle Merjalle sienestys ja marjastus on elämäntapa, ja Kangasala tarjoaa tähän oivalliset puitteet. 
Merja ja Ilkka ovat alunperin Kangasalta kotoisin. Opinnot veivät toiselle paikkakunnalle, mutta takaisin Kangasalle muutettiin kun ensimmäinen lapsi syntyi. “Oltiin Ilkan kanssa Kangasalla opiskeluaikoina tuttuja, mutta 3 vuoden ikäerolla eivät tiet juurikaan kohdanneet siinä iässä.” Tiet kuitenkin kohtasivat kun molemmat asuivat Turussa ja Ilkka työskenteli radiossa. Merja soitti radioon Ilkalle kun hänellä ei ollut muuta puhelinnumeroa. Loppu on historiaa ja yhteinen matka jatkuu edelleen. 
Molemmat Merja ja Ilkka ovat olleet aktiivisia kangasalalaisia ja yhteiskunnallisia vaikuttajia harrastusten, yhdistysten ja monen muun toiminnan myötä. Merja oli mm. perustamassa Kangasalan Pikkuteatteria. 
Merjalle ja Ilkalle Kangasalla on tärkeää juuret ja tuttuus. Kangasalaa kohtaan on suuri tunnelataus: “Ajattelen, että täällä on tosi paljon kaikkea kaunista, täällä on kiva ja hyvä olla. Kangasalla on paljon kaunista luontoa, mutta toivoisin, että täällä olisi enemmän luonnonsuojelualueita. Kangasalla ei ole juurikaan vanhoja metsiä jotka olisivat suojeltuja. Olisi hienoa, jos täällä arvostettaisiin metsiä ja luontoa enemmän ja tarjottaisiin ihmisille mahdollisuus tutustua luonnontilaisiin metsiin.” 
Tärkeimpiä paikkoja Merjalle ovat mm. Liuksialan kotimaisemat, Roineen ranta, luontokohteet, Varsamäen metsäalue. Kirkkoharju ja sen polut nousevat myös ykkössijoille, ne ovat Merjalle tuttuja jo lapsuudesta. Kangasalasta tärkeän Merjalle tekevät myös ennen kaikkea ihmiset: "Minulle on tärkeää, että Kangasalla asuu minulle rakkaita ja tärkeitä ystäviä. Ja että naapurustossa, joka täällä maalla tarkoittaa kilometriä joka suuntaan, asuu ihmisiä jotka tekevät omasta asuinpaikasta merkityksellisen. Tärkeiden ihmisten ansiosta juuret Kangasalaan ovat syvät." 
Kotiseuturakkaus näkyy arjessa luonnossa liikkumisen ja harrastustoiminnan kautta, mutta myös paikallisten palveluiden ja yritysten tukemisena. Pariskunta on myös ahkeria käymään erilaisissa tapahtumissa Kangasalla: “Saatan viihdyttää itseäni menemällä torille katsomaan mitä sieltä nyt löytyisi. Haluan aina viedä ihmisiä hirveästi erilaisiin paikkoihin ja tapahtumiin ja näyttää Kangasalaa. Kyllä mulla on hirveän voimakas oman kotikylän rakkaus. Esimerkiksi Saarikylät, vaikka mä en millään tavalla kuulu siihen yhteisöön, niin silti on ihan mieletön tunnelma mennä lauantaina klo 12 kesätorille ja kahville kyläyhteisön keskelle. Kangasalla on hirveästi tämmöisiä aarteita, mitä moni ei tiedä.”
Merja kiittelee palveluita, mitkä eivät ole itsestäänselvyyksiä: “Käyn lähes kaikki elokuvat katsomassa K-Kinossa. On ihan mahtava juttu että meillä on oma elokuvateatteri! Paras teatteri mun mielestä. Ja sitten Paakarissa voi käydä lounaalla ja saada sellaista ruokaa kuin olisit Pariisissa! On tärkeää luoda positiivista mielikuvaa Kangasalasta ja viedä sitä sanomaa muille.” 
Tulevaisuuden Kangasala olisi Merjan ihannekuvissa 10 vuoden päästä täynnä retkeilymahdollisuuksia suojelluissa, hyvinvoivissa metsissä. Lastenkulttuurin tekemistä arvostettaisiin enemmän ja tarjottaisiin lapsille ja nuorille kulttuurin tekemiseen soveltuvia tiloja. Liikuntatiloihin- ja mahdollisuuksiin on jo Kangasalla panostettu ja se on hyvällä tolalla, olisiko seuraavaksi vuoro panostaa lasten kulttuuriin ja sen mahdollistamiseen arvoisissaan tiloissa? Nämä kaksi teemaa, luonto ja kulttuuri, ovat Merjan teemoja tulevaisuuden Kangasalla. 
“Kangasalle kannattaa tulla. Täällä on ainutlaatuista luontoa, monenlaista metsää ja järveä. Kangasalan vesistöihin on helppo rakastua. Täällä on hyvä asua.” 
Tällainen on Merjan ja Ilkan Kangasala, meidän Kangasala.
Back to Top