Valokuvaaja, yrittäjä Reetta asuu Kangasalan keskustassa kerrostaloasunnossa yhdessä koiravanhus Ukon kanssa. Oman yrityksensä studiotilat Reetalla on historiallisessa, tuberkuloosiparantolanakin toimineessa Pikonlinnassa. Rakennus on funkkistyylinen vuonna 1931 valmistunut rakennus, joka toimi talvisodassa sotasairaalana. 
Reetalla oli pitkään studio Kangasalan keskustassa. Korona-aikaan hän siirsi yritystoiminnan Lepokodille työhuoneeseen. Pikonlinnaan hän päätyi kaksi vuotta sitten tarpeiden kasvaessa: “Lepokoti oli ihana miljöö, mutta kaipasin kunnon studiotilaa jossa on tarpeeksi huonekorkeutta. Aloin kartoittamaan vaihtoehtoja ja satuin kuulemaan Pikonlinnassa olevista työtiloista. Tilat olivat sopivat tarpeisiini ja alueen kaunis ulkomiljöö oli monipuolinen ulkopotrettikuvauksia varten.” 
1930-luvulla Pikonlinnan toimiessa turberkuloosiparantolana alue oli täysin eristetty ulkomaailmalta tartuntariskin takia. Siihen aikaan haluttiin rakentaa parantoloita kauniin luonnon keskelle raittiin ilman parantavan voiman vuoksi. Kauniista luonnosta Pikonlinnassa pääsee nauttimaan vielä tänäkin päivänä. 
Kiireinen yrittäjä pitää kalenterin täytenä myös vapaa-ajalla. Reetta opiskelee iltaisin, tähtäimessä hänellä on uusi ura matematiikan opettajana. Opetustyö on jo ennestään tuttua Reetalle, hän on käynyt jo pidempään opettamassa valokuvausta alan kouluissa. Töiden ja opintojen jälkeen jäävä vapaa-aika kuluu suurimmalta osin vuodesta Reetan omalla mökillä Sahalahdella. “Mökki on mulle paratiisi. Vaikka torpassa ei ole juoksevaa vettä tai muita nykyajan mukavuuksia, niin viihdyn siellä melkein ympäri vuoden, tavallisesti jouluun asti”, Reetta kertoo. Uimahallin kuntosalilla Reetta käy useamman kerran viikossa, kuntosali treeni auttaa jaksamaan ja pitää kuntoa yllä. 
Reetta on todellinen kangasalalainen; hän on täällä syntynyt ja kasvanut, paluumuuttanut takaisin opintojen jälkeen, hän on Kangasalla yrittäjänä ja vielä kirsikkana kakun päällä kausiasukkaanakin. Reetta osti mökin reilu 8 vuotta sitten: “En hirveästi pidä kesäisin lomia, joten mä halusin, että on lähellä joku semmoinen paikka minne on helppo mennä ja päästää irti arjesta. Mökki on mulle vähän niin kuin ikuinen leikkikenttä. Joku sanoisi että ikuinen työmaa, mutta tykkään ajatella positiivisen kautta.” Reetta kertoo, että itsenäisenä naisena vasara kyllä pysyy kädessä, mutta viherpeukalo hän ei ole, vaikka kesäkukat istuttaa joka vuosi ja säilyvät vielä hengissäkin. 
Tärkeitä paikkoja Reetalle Kangasalla mökin lisäksi on luonto: “Lapsesta asti on tullut seikkailtua Kirkkoharjun metsissä. Soramontun huipulle kiipeiltiin paljon lapsena ihaileen maisemia.” Luonto on edelleen tärkeä osa Reetan elämää. Kun Reetta lomailee, hän lähtee ystävien kanssa vaeltamaan. Ystäviä on jäänyt elämään mukaan ala- ja yläasteajoilta tiivis kaveriporukka. 
Kangasalasta on vuosien aikana kasvanut Reetalle koti. Yrittäjyyden kautta on tullut tutuksi laaja verkosto erilaisia paikallisia ihmisiä: “Täällä on hyvä olla, kun on paljon tuttuja ympärillä. Tiedän, että näin yksin asuvanakin saa apua kun vaan sitä pyytää. Esimerkiksi jos mulla on tullut paha migreeni, niin naapuri on vienyt koiraa ulos. Tuki- ja sosiaalinen verkosto on vuosien aikana kasvanut todella laajaksi.” Parasta Kangasalla on Reetan mielestä juurikin ihmiset. Ihmiset ympärillä luovat kodikkaan ja tervetulleen olon, tunteen että kuuluu joukkoon. 
Eniten täällä Reettaa yllättää se, kun hän tapaa jonkun ihan uuden tyypin. Hänen mukaan se kertoo siitä, että Kangasala jatkuvasti kasvaa ja tänne muuttaa uutta väestöä. “Lapsena retkeiltiin paljon Santasaareen jäätä pitkin. Yllätyin kovasti Pikonlinnaan tullessani, että nyt siellä onkin taloja vanhan tutun tien varressa. Kasvu on aina hyvä juttu! Se viestii sitä, että tämä ei ole kuoleva pieni naapurikunta Tampereen kyljessä”, hän pohtii. 
Keskusta-asujana Reetta haaveilee, että Kangasalla on 10 vuoden kuluttua enemmän palveluita keskustan alueella: “Onhan se vähän hassua, että jos mä tarvitsen ämpärin, niin sitä en tästä keskustasta saa vaan täytyy lähteä autolla tai bussilla hakemaan varta vasten. Olisi myös kauhean kiva, että kun mulla tulee kaveri kylään niin voisi käydä illalla kahvilassa viettämässä aikaa.” 
Reetta pitää Kangasalaa monipuolisena asuinpaikkana, josta löytyy runsaasti harrastusmahdollisuuksia. “Etenkin hevosharrastajille löytyy paljon tarjontaa, mahdollisuuksia on hurjasti, tiedän sen entisenä heppatyttönä. Kangasala on myös siitä kiva, että jos haluaa keskustasta maaseudun rauhaan niin maaseutu on vain parin minuutin ajomatkan päässä. Kangasalan pitkulainen muoto takaa sen, että olet sä missä tahansa päin Kangasalaa, niin läheltä löydät metsää ja järviä. Harjutkin on täällä säilytetty eikä niitä ole rakennettu täyteen. Se on hieno juttu että ympäristöä arvostetaan ja sitä halutaan säilyttää”, hän kiittelee. 
Tällainen on Reetan Kangasala, meidän Kangasala.
Back to Top